Freelance Kerja Oil and Gas Gaji Masyuk

21 Jul

Freelance Kerja Oil and Gas Gaji Masyuk

Freelance yang kerja oil and gas gaji masyuk

Sejak bekerja sebagai pengurus Operasi dalam mengurus projek penyelenggraan paip minyak dan gas di Kerteh, Terengganu saya belajar sesuatu yang baru.

Jika dulu saya bekerja di pelantar munyak, saya dikelilingi oleh barisan jurutera2 tempatan dan expart yang mempunyai pendapatan puluhan ribu ringhit sebulan, kini saya dikelilingi anak tempatan yang bekerja secara sambilan tanpa gaji tetap yang digelar Freelance.

Siapakah mereka?

Kebanyakan dari mereka tidak mempunyai ijazah yang melayakan mereka memegang jawatan2 besar dalam syarikat minyak dan gas. Mereka bekerja mengikut projek. Jika tempoh projek itu sebulan, maka sebulan lah mereka bekerja. Seterusnya mereka perlu mencari syarikat2 lain yang mempunyai projek.

Banyak juga syarikat2 yang menawarkan perkhidmatan membekal pekerja. Freelance ini lah yang akan mereka panggil untuk diserapkan kedalam projek2 client.

Di manakah mereka bekerja?

Secara umumnya, mereka bekerja di mana2 sahaja lokasi operasi penapisan minyak dan gas di Malaysia. Ada juga segelintir yang berpeluang bekerja di pelantar minyak, offshore.

Apakah kelayakan mereka?

Mereka tidak perlu mempunyai ijazah. Apa yang wajib ada adalah kad ogsp yang dikeluarkan oleh niosh. Selebihnya, mereka akan mengikuti kursus2 keswlamatan yg diajurkan oleh client. Untuk mereka yang tiada sebarang sijil pentauliahan, biasanya mereka akan bermula sebagai helper. Bagi yang sudah ada sedikit pengalaman mereka akan mengikuti kursus2 dalam bidang tertentu untuk memiliki sijil pentauliahan untuk membolehkan mereka mendapatkan gaji yang lebih lumayan.

Apakah bidang yang ada untuk mereka?

Bagaimanakah untuk membina kerjaya dalam budang oil and gas walaupun anda tiada ijazah?

Bagaimana untuk anda bermula mendapatkan pekerjaan sedangkan tiada sebarang pengalaman?

Siapa anda perlu jumpa? Di manakah syarikat2 yang memerlukan khidmat anda?

Saya tak dapat nak ceritakan semuanya. Ada panduan khas untuk anda baca. Semuanya info lengkap yang anda perlukan.

Klik pada gambar ebook di bawah!

 

 

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *